Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem členem bytového družstva 72 bytů. Představenstvo rozhoduje bez ohledu na stanovy a  schůze podle vlastního uvážení. Např. jeden člen představenstva provádí ekonomickou správu BD a  po dohodě s předsedou si před rokem navýšil odměny o 10 kč na byt a měsíc.

Další příklad - představenstvo  koupilo sněžnou frézu bez souhlasu schůze. Valná většina družstevníků jsou starší  lidé, kterým vyhovuje, že to "nějak funguje" a hlavně, že se nezvyšují poplatky do fondu  oprav. V domě jsou vyměněná pouze okna, dům není zateplen, společné prostory jsou v katastrofálním stavu, balkon na chodbě zatéká, rámy oken trouchniví. Nedodržuje se rozpis úklidů.
Na moje  připomínky nám předseda a ekonom odpověděli, že je vše v pořádku, ať se nestaráme.
Nevím jak  postupovat, protože velkou podporu od ostatních obyvatel neočekávám, nevím jakým jak donutit představenstvo, aby respektovalo a neignorovalo stanovy a schůzi? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je nezbytné, abyste přesvědčila k aktivitě alespoň jednu třetinu členů družstva. V družstvu o běžných věcech rozhoduje představenstvo, o zásadních věcech členská schůze všech družstevníků.
Představenstvo je odpovědné členské schůzi. Může jí odvolat a požadovat nápravu. Členská schůze musí být svolána, požádá-li o to písemně alespoň jedna třetina všech členů družstva. Na takové členské schůzi můžete požadovat např. odůvodnění neuvážených nákupů nebo jiná vysvětlení. Představenstvo Vám musí podat vysvětlení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.