Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od července 2010 jsem v pracovní neschopnosti a pravděpodobně mi bude uznána nemoc z  povolání. Ke konci listopadu 2010 firma, u které jsem pracoval zkrachovala a byla převzata  insolvenčním správcem. Rád bych věděl, jestli mám nárok na odstupné i pokud budu dále v  pracovní neschopnosti a na koho se mám obrátit v případě, že mi bude uznána nemoc z  povolání a firma už neexistuje.Děkuji za radu, David


ODPOVĚĎ:
V okamžiku, kdy Vám bude uznána nemoc z povolání, máte nárok na příslušné odstupné. Od této chvíle tedy můžete toto nárokovat po zaměstnavateli.
Pohledávky zaměstnanců z pracovněprávních vztahů jsou dle § 169 odst. 1 insolvenčního zákona (zákon č. 182/2006 Sb.,) ve skupině pohledávek postavených na roveň pohledávkám za majetkovou podstatou. To podle odst. 2 znamená, že tyto pohledávky „se uspokojují v plné výši kdykoliv po rozhodnutí o úpadku“. Pokud budete pohledávky uplatňovat v rámci insolvenčního řízení, je nutné počkat, až bude rozhodnuto o úpadku dlužníka. Dobrou zprávou pro vás je, že pohledávky se uspokojují zásadně v plné výši.
Jediný problém může tak nastat za situace, kdy je insolvenční návrh zamítnut pro nedosatek majetku dlužníka.
Postačí Vám na tuto situaci upozornit insolvenčího správce, nebo podat přihlášku své pohledávky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.