Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Žijeme s mým partnerem ve společné domácnosti. Jsme oba v důchodu a zároveň oba pobíráme vdovský/vdovecký důchod a proto nepřipadá v úvahu manželství. Rádi bychom však nějakou formou zlegalizovali náš partnerský vztah. Nejde nám vůbec o majetkové záležitosti nebo o případné dědictví. Jde nám o to, když by některý z nás onemocněl a musel pobývat v nemocnici - popřípadě by již nebyl schopen za sebe cokoli vyřizovat či jednat, aby ten druhý měl právo být informován o zdravotním stavu partnera - popřípadě cokoli za něj vyřídit na úřadech. Existuje v našem státě vůbec nějaká taková možnost pro heterosexuální partnery? Děkuji za odpověď. Božena


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě není problém napsat prohlášení, ve kterém uvedete, že daná osoba je Vaším druhem, a že ji považujete za osobu blízkou, a že souhlasíte s tím, aby byl informován o Vašem zdravotním stavu.

Pokud jde o vyřízení na úřadech, k tomu je potřeba plná moc k danému úkolu, nebo tzv. generální plná moc, kterou můžete použít ve všech případech.

Plnou moc je však vhodné omezit časově či předmětem úkolu, aby nedocházelo ke zneužití, nebo k úkonům, které zastoupený nezamýšlel.   Vzory plné moci jsou hojně dostupné na internetu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.