Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel má truhlářskou dílnu a nechal si zaslat na dobírku zboží v hodnotě 8 848 Kč.
Jelikož nemohl sám záslilku převzít, tak peníze nechal matce, která hotovost předala přepravní službě oproti dodanému zboží. Nedostala však stvrzenku na vydanou částku.
Faktura byla zaúčtována v účetnictví truhlářství. 18.10.2010 poslala dodavatelská firma upomínku s tím, že dobírková faktura nebyla uhrazena a žádají úhradu. V příloze k upomínce je kopie zasilatelského příkazu, kde v kolonce potvrzení příjemce je tiskace jméno matky (Nováková) a podpis (Novák), což není podpis manžela.
Prosím o stanovisko, jestli může dodavatel částku vymáhat. Platili bychom ji tedy 2x.
S dodavatelem není uzavřena žádná smlouva. Dodání zboží bylo vždy v hotovosti prostřednictvím přepravní služby. Děkuji, Irena.


ODPOVĚĎ:
Vaše situace je dost komplikovaná. Můžete dodavatele vyrozumět o tom, že je ve Vašem obchodním styku obvyklé, že platíte zboží hotově a vzhledem k tomu, že Vám zboží bylo vydáno, tak hotovost byla předána, jako už tolikrát předtím. Rozporujte pravdivost zasilatelského příkazu, tak jak jste uvedla v dotazu.
Je mi líto, ale cest řešení mnoho není. Buď se Vám podaří prokázat, že jste úhradu provedli, a vyvážete se z vymáhání splnění závazku dodavatelem nebo nepodaří a dodavatel bude v právu.
Doporučuji jednat s dodavatelem, buď osobně nebo alespoň telefonicky – písemný kontakt nemá dostatečně osobní účinek.
Výsledk sporu není pro vás příliš dobrý, dodavatel se může obrátit na soud nebo nejrůznější vymahačské společnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.