Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obracím se s prosbou o pomoc. Koupili jsme s přítelem byt v osobním vlastnictví, majitelem domu je bytové družstvo.  Na nástěnce v domě visela informace o schůzi, kde se měla projednávat likvidace bytového družstva a zároveň i žádost o úvěr na revitalizaci domu. Vyjádřili jsme se, že s revitalizací nemůžeme souhlasit, když po dobu 16 let ručíme bance našim bytem. Poté nám přišla poštou plná moc, kterou jsme měli podepsat - týkala se toho, že jsme měli zmocnit lidi z firmy, o které jsme nikdy neslyšeli a ani jednoho člena jsme neviděli (podotýkám, že ani neproběhlo řádné výběrové řízení ohledně revitalizace domu), ke všem právním úkonům spojených s na šim zastoupením před stavebním úřadem a dalšími dotčenými orgány ve věci regenerace bytového domu. Je takto formulovaná plná moc v pořádku?

Jelikož jsme plnou moc nepodepsali v termínu, který nám byl dost drsným způsobem doporučen, dostali jsme výhružný email. Podotýkám, že na magistrátu města leží dotace 5 milionů a bytové družstvo si chce vzít úvěr na 6 milionů.. Nepracuji se stavebnictví, ale vyměnit okna, zateplit fasádu a opravit výtah za 11 milionů, to mi připadá jako velmi vysoká cena. Nehledě na to, že domy po celém Brně tuto revitalizaci zvládly pouze z dotací a nezadlužili tím lidi. Byli jsme obviněni, že bráníme v revitalizaci domů, ale my nemůžeme podepsat plnou moc, která není jasně formulovaná. My nemůžeme souhlasit s dalším úvěrem, když 16 let ručíme bytem bance. Prosím, pomozte nám. Jak se k této situaci máme postavit? Je možné vystoupit ze společenství vlastníků, aby nikdo nemohl rozhodovat o našem osudu? I za cenu toho, že si okna vyměníme na vlastní náklady, i když platíme fond oprav a máme na ně nárok jako každý jiný občan z našeho domu. Děkuji, Daniela

ODPOVĚĎ:
Situace není vůbec jednoduchá.  K plné moci - povinni podepsat nejste a udělali jste správně, že jste ji nepodepsali. Vystoupit ze společenství vlastníků jednotek nelze, jediná možnost v situaci, kdy nesouhlasíte s rozhodnutím společenství, je obrátit se na soud. 
Platí, že jde-li o důležitou záležitost, může přehlasovaný vlastník jednotky požádat soud, aby o ní rozhodl. Právo je nutno uplatnit u soudu do 6 měsíců ode dne přijetí rozhodnutí, jinak právo zanikne. Takže pokud Vám přijde jednání podezřelé je vhodné nechat celou věc prověřit soudem. Pokud opravdu dojde k tomu, že společenství vlastníků jednotek (SVJ) odhlasuje revitalizaci podle uvedeného rozpočtu, mohu jedině doporučit, abyste vyrozuměli firmy, které by do revitalizace měly být zapojeny o tom, že hodláte podat návrh na soud, protože jste přehlasovaný spoluvlastník a máte právo nechat celou věc prověřit.
Dohodnout se na schůzi SVJ v tom duchu, že si okna opravíte sami, můžete, ale nebude to nic řešit, pokud celková revitalizace by zahrnovala i opravu společných prostor, výtahu apod. Protože na té byste se zase museli podílet. Takže jak jsem uvedla, jediná cesta je pro Vás v krajním případě obrátit se na soud z pozice přehlasovaného spoluvlastníka.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.