Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám od jisté firmy namontována plastová okna a vchodové dveře. Problém je s dveřmi, ve kterých je výplň od subdodavatele. Tuto výplň jsem již jednou reklamoval, po 1 roce od namontování byla pro praskliny vyměněna. Ale po dalším roce popraskala znovu. Po druhé reklamaci mi bylo sděleno, že subdodavatel již neprovozuje činnost a proto mi firma, která montovala okna a dveře, nabídla náhradní výplň od jiného výrobce. Už nenabízí ale plastové, nýbrž pryskyřičné, odolnější. Ale zároveň chtějí doplatek. To ale nechci akceptovat, jelikož už tak byly dveře drahé (cca 32.000 Kč) a teď by měli být ještě o 5000 Kč dražší. Navíc vzhledově neodpovídají našim představám. Musím přistoupit na jejich nabídku, nebo bych mohl odstoupit od smlouvy již po druhé reklamaci, která nemůže být vyřízena, když neexistuje dodavatel současné popraskané výplně? Bylo by případné odstoupení od smlouvy platné i pro okna, kdy? Vše bylo totiž montováno jako jedna zakázka? Děkuji, Petr


ODPOVĚĎ:
Vy jste uzavřeli smlouvu pouze s firmou, která Vám montovala plastová okna. To, že využila služeb jiného subdodavatele, jde jen k její tíži, rozhodně se tento problém nemůže přesouvat na Vás. Oni s nimi uzavřeli smlouvu, proto musí nést rizika s tím spojená. Odpovídají tedy tak, jako by dveře namontovali sami. Vzhledem k tomu, že závada je závažná, vyžaduje si opravu – předpokládám, že bez opravy by dveře neplnily svůj účel, proto je vyloučeno je užívat a pouze po firmě požadovat slevu z kupní ceny.
Oprava nebo výměna již také není možná, proto můžete od smlouvy odstoupit. Zákon konkrétně nehovoří o možnosti částečného odstoupení od smlouvy v tomto případě. Domnívám se však, že to vyplývá z povahy celkových ustanovení, která řeší nároky z vad. Odstoupení od celé smlouvy by bylo zjevně neúčelné, a není v zájmu ani jedné strany. Proto se domnívám, že když jasně specifikujete odstoupení od smlouvy pouze u dveří, neměla by s tím mít firma větší problémy.
V případě, že by trvali na celkovém odstoupení (což se mi jeví jako nepravděpodobné), nastala by účinnost odstoupení u oken i dveří současně, a to doručením druhé straně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.