Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat na základní právní kroky při následujícím problému. Žijeme v domě, který je v bezpodílovém vlastnictví. Dům má 20 bytů. V suterénu jsou společné prostory. Chodba, kočárkárna, sušárna atd. Jistá sousedka obsadila jednu ze společných místností, nacpala ji harampádím a zamkla ji. Někteří spoluvlastníci nyní podmiňují převod do osobního vlastnictví jejím vystěhováním z místnosti. To ale není tak jednoduché, neboť dobrovolně místnost neopustí. Situaci nejvíc komplikuje, že uvedená místnost není ani ve smlouvě, ani na snímcích z doby převodu domu (bytů) od Magistrátu ČB do podílového vlastnictví fyzických osob. Tak právně vlastně neexistuje. Jak dostat pryč někoho, kdo obsadil místnost, která papírově neexistuje? Děkuji Miloš


ODPOVĚĎ:
V tomto případě se jedná o chybný geometrický plán, který je třeba pro zápis nemovitosti, nebo její změny, do katastru nemovitostí. Jeho oprava je možná, ale předpokládám, že katastr nemovitostí přijme jen takový opravený geometrický plán, který bude vyhotoven zeměměřičskou firmou.
Poté, nebo současně s tím, podejte k soudu návrh na vyklizení místnosti. To, že daná místnost právně neexistuje, ještě neznamená, že si na ní může činit nárok jedna osoba. Místnost byla zcela zjevně určena ke společnému užívání, a proto máte jako ostatní vlastníci domu právo ji také užívat. Vše můžete doložit svědecky. Proto v návrhu k soudu požadujte odstranění věcí, které se tam nacházejí tak, aby ji mohli užívat všichni, co jsou k tomu oprávněni. Sousedka má totiž také právo na užívání této místnosti, ale ne v rozsahu, v jakém tak činí. Současně také doporučuji oznámit sousedce, že se dopouští bezdůvodného obohacení, neboť užívá společnou věc nad rámec jejího oprávnění. Z toho titulu po ní můžete požadovat určitý nájem, a to až tři roky zpětně. Domnívám se, že by si sousedka mohla své počínání po tomto oznámení rozmyslet a vystěhovat místnost i bez soudního rozhodnutí.
Chtěl bych se zeptat na základní právní kroky při následujícím problému. Žijeme v domě, který je v bezpodílovém vlastnictví. Dům má 20 bytů.
V suterénu jsou společné prostory.Chodba, kočárkárna, sušárna atd. Jistá sousedka obsadila
Jednu ze společných místností, nacpala ji harampádím a zamkla ji.
Někteří spoluvlastníci nyní podmiňují převod do OV jejím vystěhováním z místnosti.
To ale není tak jednoduché, neboť dobrovolně místnost neopustí. Situaci nejvíc komplikuje, že uvedená místnost není ani ve smlouvě ani na snímcích z doby převodu domu(bytů) od Magistrátu ČB do podílového vlastnictví fyzických osob. Tak právně vlastně neexistuje.
Jak dostat pryč někoho, kdo obsadil místnost, která papírově neexistuje ?

Děkuji Radek Kuncipál, ČB

V tomto případě se jedná o chybný geometrický plán, který je třeba pro zápis nemovitosti, nebo její změny, do katastru nemovitostí. Jeho oprava je možná, ale předpokládám, že katastr nemovitostí přijme jen takový opravený geometrický plán, který bude vyhotoven zeměměřičskou firmou.
Poté, nebo současně s tím, podejtek soudu návrh na vyklizení místnosti. To, že daná místnost právně neexistuje, ještě neznamená, že si na ní může činit nárok jedna osoba. Místnost byla zcela zjevně určena ke společnému užívání, a proto máte jako ostatní vlastníci domu právo ji také užívat. Vše můžete doložit svědecky. Proto v návrhu k soudu požadujte odstranění věcí, které se tam nacházejí tak, aby ji mohli užívat všichni, co jsou k tomu oprávněni. Sousedka má totiž také právo na užívání této místnosti, ale ne v rozsahu, v jakém tak činí. Současně také doporučuji oznámit sousedce, že se dopouští bezdůvodného obohacení, neboť užívá společnou věc nad rámec jejího oprávnění. Z toho titulu po ní můžete požadovat určitý nájem, a to až tři roky zpětně. Domnívám se, že by si sousedka mohla své počínání rozmyslet.


Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.