Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vroce 2001 jsem se společně se známou dopustil úvěrového podvodu, tím že jsme na cizí doklad totožnosti převzali věc na splátky. A následně neplatili. Soudy se ovšem táhly 5 let, jelikož známá toho měla povíce. Až z rozhodnutí z roku 2008 nám bylo uděleno, že máme společně a nerozdílně zaplatit částku 44.000 Kč. Já, jelikož nestojím o další problémy, začal jsem dluh splácet a nyní je již uhrazen. Chtěl bych informaci zda-li je poloviční částka 22.000 Kč vymožitelná po mé známé a jaký je nejlepší způsob, postup vymáhání. Podotýkám že jsem známou již neviděl od posledního soudu.


ODPOVĚĎ:
Pokud v rozhodnutí stojí, že máte dluh zaplatit společně a nerozdílně, může věřitel chtít zaplatit celou částku po Vás. Vyrovnání s Vaší známou je věc pouze mezi Vámi dvěma. Vy tedy pokud chce získat část peněz zpět, musíte podat žalobu k soudu (v občanském soudním řízení). Naštěstí pro Vás dokazování by nemělo činit potíže, musíte však jako žalobce uvést bydliště žalované (nebo alespoň poslední Vám známé bydliště) a podle tohoto bydliště také zvolit příslušný okresní soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.