Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 1,5 rokem jsem koupil domek. Letos jsem se dozvěděl, že přes pozemek nám v zemi vede kabel vysokého napětí, který není nikde zaznamenán (výpis z katastru nemovitostí, geomapa). Prodávající tuto skutečnost zamlčela. Nehledě na to, že na čelní straně domu (z ulice) máme taktéž nízké napětí upevněno na domu, což mi znemožnuje jakoukoli opravu či údržbu domu). Samozřejmě nikde není ani zmínka o tomto vedení. Pozemek tudíž je znehodnocen a nemá takovouto cenu za kterou jsem nemovitost pořizoval. Tímto bych Vás chtěl požádat o radu, jak bych měl postupovat či jednat s ČEZem. Děkuji, Pavel


ODPOVĚĎ:
Oprava či údržba domu v souvislosti s vedením vysokého napětí je jen na domluvě s ČEZem. Jde v tomto případě o věcné břemeno, které k tomu už jistě vydrželi. Pokud jde o kabel v zemi, záleží na tom, jestli jde o vadu. Pokud ano, máte právo na přiměřenou slevu z ceny. V tomto případě (kabel v zemi Vám nebrání dům užívat běžným způsobem) se však domnívám, že jde pouze o neseriózní chování prodávajícího, který utržil na prodeji více, než je jeho hospodářská hodnota. To ale není protiprávní.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.