Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelem domu, vedle mého domu mám v pronájmu od města pozemek asi 800 m2. Vedle mě se nachází pozemek s hospodou, která je napsaná v katastru nemovitostí jako stavba dočasná (dříve to byl sklad materiálů) nemají ani číslo popisné prostě jako by ta stavba neexistovala mi to přijde. Problém je, že chtějí otevřít plot, aby zpřístupnili přes mnou pronajatý pozemek svoji činnost (provozování hospody). Vymlouvají se na to, že nemůžou zavážet hospodu zbožím. Přitom ale mají přístup na svůj pozemek od jinud, ale museli by dorovnat terén odhadem o jeden metr do výšky (osobní vozy normálně projedou pomaleji). Majitelé pozemku s hospodou mi vyhrožují, že budu platit prostoje za to, že se nedostanou na svůj pozemek. Snaží se donutit město ať mi zruší nájemní smlouvu a dají jim do nájmu asi 70 m2, aby mohli jezdit na svůj pozemek a otevřít ho pro veřejnost.
Pozemek mám v pronájmu 2 roky, ve smlouvě s městem nemám nic napsaného, že bych musel zpřístupnit cestu ani v katastru nemovitostí není žádné věcné břemeno. Město se chce k tomu obrátit tak, že mi sebere kus pozemku a přepíše to jako komunikace veřejná. Mám nějakou šanci, aby to byl můj pozemek?
Smlouvu mám do února 2011 a dále si plánuju prodloužit nájemní smlouvu.
Když jsem v nájmu mám upřednostněné právo koupit pozemek? Musí mě město vyrozumět pokut by ho chtělo prodat pozemek nikomu jinému než mě? Nebo mohou pozemek prodat bez mého vědomí? Děkuji za ochotu mi pomoci, Bronislav


ODPOVĚĎ:
Pokud jste nájemce pozemku, tak nemůžete Vy, ani město jako pronajímatel ukončit nájem na dobu určitou před koncem platnosti smlouvy. Ledaže by ve Vaší smlouvě byla přímo tato možnost uvedena. Cestu zpřístupnit samozřejmě nemusíte. Pokud by město přece jen „dovolilo“ majitelům hospody přístup přes Vám pronajatý pozemek, jednalo by se o porušení smlouvy. V tomto případě město vystupuje jako jakákoliv jiná právnická osoba jako pronajímatel, takže nemá jiná pravidla pro nájem.
V případě prodloužení pronájmu, tak je jen na vůli města, zda Vám nájem prodlouží či nikoli (nelze to tedy nárokovat, nemůžete je k tomu nijak donutit).
To stejné platí pro koupi pozemku – musí jít o dohodu obou stran. Předkupní právo, jako nájemce nemáte.
Město Vás vyrozumět o případném prodeji Vámi pronajatého pozemku nemusí. Dokonce může pozemek prodat i v době platnosti Vaší smlouvy. Ta však bude platit až do konce i v případě změně majitele.
Chtěl bych se zeptat a moc rád bych byl za odpověď. Jsem majitelem domu a v pronájmu mám od města pozemek asi 800 m2. Vedle mě se nachází pozemek z hospodou, která je napsaná v katastru nemovitostí jako stavba dočasná (dříve to byl sklad materiálů) nemají ani číslo popisné prostě jako by ta stavba neexistovala mi to přijde. Problém je, že chtějí otevřít plot, aby zpřístupněli přes můj pozemek svoji činnost provozovat hospodu a vymlouvají se na to, že nemůžou zavážet hospodu zbožím, přitom mají přístup na svůj pozemek od jinud, ale museli by dorovnat terén odhadem o jeden metr (vozy normálně projedou pomaleji) majitele pozemku mi vyhrožují, že budu platit prostoje za to, že se nedostanou na svůj pozemek. Snaží se protlačit přes město ať mi pozemek seberou a dají jim do nájmu asi 70 m2, aby mohli jezdit na svůj pozemek a otevřít ho pro veřejnost. Pozemek mám v pronájmu 2 roky ve smlouvě s městem nemám nic napsaného, že bych musel zpřístupnit cestu ani v katastru nemovitostí není žádné věcné břemeno . Město se chce k tomu obrátit tak, že mi sebere kus pozemku a přepíše to jako komunikace veřejná. Mám nějakou šanci, aby to byl můj pozemek? Smlouvu mám do února 2011 a nadále si plánuju prodloužit nájemní smlouvu.
Když jsem v nájmu mám upřednostněné právo koupit pozemek? Musí mě město vyrozumět pokut by ho chtělo prodat pozemek nikomu jinému než mě? Nebo mohou pozemek prodat bez mého vědomí? Děkuji za ochotu mi pomoc moc si toho vážím. Roman Slezák

ODPOVĚĎ:
Pokud jste nájemce pozemku, tak nemůžete Vy, ani město jako pronajímatel ukončit nájem na dobu určitou před koncem platnosti smlouvy. Ledaže by ve Vaší smlouvě byla přímo tato možnost uvedena. Cestu zpřístupnit samozřejmě nemusíte. Pokud by město přece jen „dovolilo“ majitelům hospody přístup přes Vám pronajatý pozemek, jednalo by se o porušení smlouvy. V tomto případě město vystupuje jako jakákoliv jiná právnická osoba jako pronajímatel, takže nemá jiná pravidla pro nájem.
V případě prodloužení pronájmu, tak je jen na vůli města, zda Vám nájem prodlouží či nikoli. Nemůžete je k tomu nijak donutit. To stejné platí pro koupi pozemku – musí jít o dohodu obou stran. Předkupní právo, jako nájemce nemáte. Město Vás vyrozumět o případné koupi nemusí. Dokonce může pozemek prodat i v době platnosti Vaší smlouvy. Ta však bude platit až do konce i v případě změně majitele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.