Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Probíhá dědické řízení po mém otci, 06/2011 se o dědictví přihlásil i můj nejstarší bratr. Nárokuje si věci, které po sečtení dávají jen o něco víc než 1/3 dědictví (dědíme celkem 3 bratři). S jeho podmínkami jsem já a druhý bratr souhlasil s tím, že následující měsíc, tj. červenec 2011, dojde k uzavření dědictví.

Nejstarší bratr se k řízení nedostavil a bez něj toto notářka nemohla ukončit. Bratr bydlí ve Francii, nekomunikuje, pokusil se o sebevraždu, je neznámo kde. Dědictví se táhne dlouho, notářka chce dědictví rozdělit na ideální třetiny, s čímž já s bratrem nesouhlasím a žádáme toto rozdělit dle předešlé dohody. Ve spise je zaneseno, co přesně nejstarší bratr žádá, stvrzeno jeho podpisem. Jako poslední řešení k jeho vypátrání vidím vyhlášení celostátního pátrání cestou Policie ČR. Mé dotazy:
1) existuje nějaké ustanovení, které by šlo uplatnit na dědice, který se dědickému řízení vyhýbá a tím ho podstatně ztěžuje?
2) pokud bratr nebude vypátrán a notářka rozdělí majetek na třetiny, je možné toto odmítnout, či nějak napadnout?
3) jaké jsou možnosti manipulace (prodej s majetkem) který je rozdělen na ideální třetiny. Myšleno v případě prodeje, zda je třeba souhlasu všech 3, většinového podílníka, nebo většiny. Děkuji, Adam

ODPOVĚĎ:
1) neexistuje, ze strany ostatních dědiců by bylo možné uvažovat o případné náhradě škody vzniklé v souvislosti se zaviněným prodlužování vyřízení dědictví.
2) pokud bratr nebude vypátrán, ale zároveň nebude prohlášen za mrtvého, notářka de facto nemá jinou možnost než dědictví částečně vyřídit; takové rozhodnutí notářky by bylo zcela v souladu s právem
3) uplatní se zásady hospodaření s majetkem v podílovém spoluvlastnictví podle § 139 a násl. občanského zákoníku. Prodej nemovitosti bez souhlasu 3. spoluvlastníka byl možný pouze v případě, že by tento byl nahrazen souhlasem soudu (to znamená, že by 2 spoluvlastníci museli podat odůvodněný návrh na nahrazení souhlasu 3. spoluvlastníka soudem a soud by mohl za spoluvlastníka souhlas vyslovit). To co bylo uvedeno k prodeji se vztahuje i k jiným dispozicem s majetkem; k běžnému obstarávání majetku postačí souhlas většiny spoluvlastníků.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.