Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
05/2001 vznikl dluh, 04/2002 byl soudem vydán platební rozkaz, na který jsem se odvolal. 08/2002 jsem byl soudem osvobozen od nákladů řízení, které v 10/2002 po odvolání žalobce soud opět zrušil a náklady protistraně uznal. 12/2002 uznal soud náklady právnímu zástupci žalobce.

01/2005 pověřil soud exekutora, který 05/2005 nařídil exekuci která probíhala cca 1 rok. V 01/2011 mi přišlo oznámení o postoupení pohledávky soukromé vymahací agentuře v částce několikanásobně převyšující původní dluh. Jak je to s promlčecími lhůtami? Pokud mi nyní bude nařízena exekuce, lze se odvolat na promlčení? Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
Bylo-li právo přiznáno pravomocným rozhodnutím soudu nebo jiného orgánu, promlčuje se za deset let ode dne, kdy mělo být podle rozhodnutí plněno; typicky za deset od právní moci platebního rozkazu nebo rozsudku soudu. Z vámi uvedených lhůt tak byla exekuce nařízena v zákonných časových mezích.
Původní exekuce zřejmě stále probíhá (nepíšete, že vy Vám bylo doručeno usnesení o skončení), pouze došlo ke změně oprávněného. Ve prospěch jiného, než kdo je v rozhodnutí označen jako oprávněný, lze provést exekuci, jen jestliže je prokázáno, že na něj přešlo či bylo převedeno právo z exekučního titulu. K postoupení práva z pohledávky dochází na základě písemné smlouvy. Dlužník (povinný) s tím nemusí souhlasit, pouze mu tento právní úkon musí být bezprostředně oznámen. Nedošlo-li k vymožení, dlužná částka se neustále navyšuje o úroky z prodlení (jsou-li přiznány), náklady oprávněného i náklady exekutora. Typicky platí, že čím déle exekuční řízení trvá, tím vyšší jsou celkově vyčíslené náklady v příkazu k úhradě nákladů exekuce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.