Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 3.2.2012 mi přišla exekuce od jednoho poškozeného na asi 26.000,- měl jsem platit jen 12.000,- společně a nerozdílně ještě s jedním člověkem, takže jsem myslel že musím uhradit 6.000,-. Ten druhý odsouzený se k placení vůbec nemá. Já jsem ovšem již začal splácet 30.1.2012 jsem zaslal 200,- jako první splátku.

A pak jsem poškozeným rozeslal dopisy jak budu splácet. Tento poškozený ovšem změnil adresu. Co můžu dělat? Napadlo mě podat návrh na obnovu řízení, aby byl změněn rozsudek, aby jsme zaplatili každý škodu zvlášť, a pak odvolaní proti exekuci, které zdůvodním tímto návrhem a tím že již splácím, což doložím složenkou. Děkuji, Bohuslav

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vám bylo soudem uloženo uhradit škodu společně a nerozdílně vyplývá to z podstaty souzené věci. Bez větší znalosti věci nelze říci, zda je možné docílit změny rozhodnutí ve formě náhrady škody. Osobně se domnívám, že je taková možnost z podstaty věci vyloučená. Obnova řízení musí vycházet z nových skutečností důležitých pro řízení jako celek (což z dotazu neplyne, že by byl Váš případ).
Věřitel nemusí přistupovat na návrh splátkového kalendáře předložený dlužníkem, takže pokud jste věřiteli neplnil ačkoliv jste měl číslo účtu, kam máte hradit, nezpůsobil věřitel to, že jste neplnil své povinnosti.
Pokud chcete odvrátit exekuční řízení, doporučuji bezodkladně uhradit pohledávku, kterou Vůči Vám tento poškozený má, a pokusit se rozporovat náklady exekučního řízení jako neodůvodněné a tedy zneužitím práva (obdobně nedávno rozhodl např. ústavní soud v rozhodnutí sp. zn. IV.ÚS 1881/11, ze dne 16.01.2012).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.