Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Chci se zeptat, zda je možné pro podjatost odmítnout jednání na přestupkové komisi i když mi poslali "předvolání obviněného k ústnímu jednání v jeho přestupkové věci", kde jsem se stal obviněným a to nejspíše jen proto, že jsem si stěžoval na postup přestupkové komise na kraji.

Do té doby jsem byl pouze podezřelý a nebyl žádný konkrétní důkaz ani svědectví. Tak jestli mohu toto předvolání pro podjatost odmítnout a jak. Děkuji, Luboš

ODPOVĚĎ:
Z dotazu vyplývá, že jste byl podezřelý z přestupku a následně Vás komise předvolala k podání vysvětlení. Neviděla bych automaticky ve věci komplot jako reakci na Vaši stížnost.
Podjatost přestupkové komise můžete namítnout, aby toto tvrzení bylo obsaženo ve spisu, ale až při jednání a je nutné, aby se jednalo o odůvodněnou námitku o podjatosti vůči účastníkům (tedy Vám) nebo vůči projednávané věci. Tvrzení, že komise je podjatá, pro řízení o přestupku nemá žádný důsledek, protože správní řád s touto eventualitou nepočítá. Na základě výsledku řízení můžete zvážit využití opravných prostředků, pokud Vám např. bude uložen nepřiměřený trest (což by mohl být projev podjatosti).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.