Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kamarádka pracuje u soukromé majitelky jedné restaurace, jako pomocná síla v kuchyni, kde mají dlouhý a krátký týden. Pracuje o sobotách a nedělích, svátky, Vánoce dopoledne a hlavně pak na Silvestra.Chtěla by vědět, zda-li mají nárok na příplatky soboty, neděle, svátky ajn. nebo jsou ohodnocené dle jiných platových tarifů? Vedoucí jim nedává ani korunu  navíc, prý v restauracích příplatky za svátky atd. se nevyplácí a ještě jim strhává hodinu za směnu na jídlo. Děkujeme za informaci. Nikola


ODPOVĚĎ:
Náhrady za práci ve svátek, příplatky za práci ve dnech pracovního volna (sobota) a dnech pracovního klidu (neděle, státní svátky) přísluší všem zaměstnancům ze zákona a bez ohledu na charakter zaměstnání (vedoucí tedy neříká pravdu - omylem nebo záměrně).

O praktikách zaměstnavatelky Vaší kamarádky může kamarádka upozornit buď Inspekci práce nebo Úřad práce.

Dlužné částky je možné požadovat po zaměstnavateli (vydá je doborovolně, protože na ně má kamarádka nárok) nebo v krajním případě i vymáhat soudní cestou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.