Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželem jsme koupili nemovitost, na kterou máme úvěr u stavební spořitelny a zástavu k úvěru nám poskytl příbuzný (námi kupovanou nemovitost nebylo možné zastavit). Nyní bychom potřebovali tuto zástavu vyměnit za nemovitost jiného příbuzného, který se ovšem chce pojistit nějakou dohodou o tom, že např. v případě našeho úmrtí či neschopnosti splácet úvěr může námi koupenou nemovitost prodat a penězmi zaplatit úvěr, tak aby o svůj rodinný dům nepřišel.
Je z právního hlediska něco takového možné? Mohl by být tento problém řešen například plnou mocí, kde by bylo specifikováno za jakých podmínek může příbuzný nemovitost prodat a jak se získanými penězmi naložit? Děkuji, Klára


ODPOVĚĎ:
Princip zástavy je v tom, že banka v případě Vaší insolvence může zástavu pohodlně prodat. Proti tomu se příbuzný nemůže bránit. Teprve poté má zástavce zákonné právo se hojit na veškerém Vašem majetku.
Vy tomu můžete zabránit jen tak, že při hrozbě nesplácení a zabavení zástavy prodáte svůj majetek a tak zaplatíte úvěr.
Vyloučit právo banky hojit se na zástavě smlouvou s příbuzným nemůžete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.