Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním se svým otcem ideální 1/2 domu a dvora. Dům jsme si rozdělili na dvě obytné jednotky. Dům je ovšem brán jako jeden celek. Já si spravuji a investuji peníze do své poloviny a otec do své. Elektriku , pojištění a daň máme dle ústní dohody napůl. Mám ještě sestru z otcova druhého manželství.

Jakým způsobem se nyní zabezpečit, abych se v případě otcovy smrti nemusel se sestrou dělit – vyrovnávat i za investice do oprav mé poloviny (nová okna, střecha, zateplení, dlažby atd.). Dodávám, že s rozdělením domu na dvě čísla popisné se svými vlastníky nechceme. Jde to nějak podchytit smluvně? Děkuji, Ota

ODPOVĚĎ:
Současná právní úprava neumožňuje smluvně si upravit přechod vlastnictví pro případ smrti. Vždy tak dochází k dědění buď ze závěti, je-li zanechána, nebo ze zákona. V případě smrti si žádné investice vyrovnávat nemusíte, veškeré výdaje jste každý vynaložil do svých nemovitostí. Polovina otcovy nemovitosti by v případě jeho smrti šla do dědického řízení. Může připadnout pouze vám, je-li tak stanoveno v závěti nebo se setra dědického práva vzdá a to případně i ve prospěch svých dětí, nebo dojde k dědění dle dědických podílů (každý 1/2 z otcovy poloviny, tedy ¼ nemovitosti), neurčí-li dohoda dědiců jinak. Proto doporučuji všechny záležitosti řešit ještě za života; po smrti bývá situace často nejasná a nejistá.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.