Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych se zeptala, zda-li je možné sepsat darovací smlouvu (darování nemovitosti) bez úředního ověření mého podpisu coby dárce a bez úředního ověření podpisů obdarovaných (moje 2 plnoleté a svobodné děti), a to za účasti např. 2 svědků, kteří by tuto darovací smlouvu podepsali ?

Katastrální úřad trvá na jedné darovací smlouvě s úředně ověřenými podpisy – proč by nemohla být darovací smlouva sepsána pouze za účasti 2 svědků jako u závěti? Lze také jako u závěti sepsat darovací smlouvu vlastní rukou? Když je sepsána a podepsána Darovací smlouva a v mezidobí, tj. před podáním návrhu na vklad nemovitosti na KÚ, dojde k úmrtí dárce, platí tato darovací smlouva nebo je zahájeno dědické řízení? Děkuji, Darina

ODPOVĚĎ:
Zákon hovoří o tom, že v případě darování nemovitostí je zapotřebí dodržet pouze písemnou formu, avšak k tomu, aby změna v osobě vlastníka nemovitosti byla katastrálním úřadem vložena je třeba úředně ověřené podpisy. Na katastrálním úřadě tak mají pravdu. Darovací smlouvu by bylo vhodné rukou nepsat, jedná se především o její čitelnost, ovšem nikde není stanoveno, že tak být učiněno nesmí. Patrně darovací smlouvu rukou napsat lze. Obdarovaný se stane vlastníkem nemovitosti okamžikem vkladu do katastru nemovitostí. A protože darovací smlouva, podle níž má být plněno až po dárcově smrti je neplatná, mohlo by se stát, že pokud budete s vkladem do katastru nemovitostí otálet až do Vašeho úmrtí, nemovitost bude stále ve Vašem vlastnictví a bude podléhat dědickému řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.