Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S neplatícím nájemníkem jsem ukončila na jaře nájemní smlouvu, podepsali jsme i protokol o předání bytu. Nicméně nájemník si neodstěhoval všechny věci a ani po mých telefonických a SMS urgencích tak neučinil. Proto jsem mu je uskladnila v náhradním prostoru, zatím se ale o zbylé věci nepřihlásil.

Chci se zeptat - co mám s těmi věcmi dělat? Jak dlouho mu je mám skladovat (už je to cca 6 měsíců)? A co když si je za pár týdnů/měsíců bude chtít vyzvednout a začne si vymýšlet, že mu spousty věcí chybí (přeci jenom jsme nepodepisovali žádný soupis toho, co u mě zanechává, prostě věci nechal v bytě jen tak i když si je měl všechny kompletně odstěhovat). Děkuji, Břetislava

ODPOVĚĎ:
Můžete kontaktovat obec, protože se jedná o věci opuštěné (tedy de facto nález) a obec je tedy povolaná k uschování těchto věcí. Nebo věci prostě bez svědků zlikvidujte a když se o ně nájemce přihlásí, tak mu tvrďte, že si je odstěhoval - on nebude mít důkaz na to, že tak neučinil a pokud Vás bude žalovat na vydání věci, bude v pozici žalobce a ponese důkazní břemeno (tedy bude muset prokázat existenci těch věcí, jejich nastěhování do bytu a nepřevzetí) - tento radikální krok doporučuji nejdříve po uplynutí 1 roku, co nebudete s nájemcem ve spojení; pokud Vám nedělá problém věci uskladnit můžete počkat i delší dobu. Vlastnické právo se nepromlčuje, takže je dobré jednat opatrně.
Také můžete podat žalobu na nájemnce na určení povinnosti věci převzít, protože vlastník nesmí svým vlastnictvím obtěžovat jiné a ani je omezovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.