Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Za svého známého chci podat inzerát na seznámení. Poruším jeho práva, pokud v něm uvedu odkaz na jeho veřejný profil na www.lide.cz (tj. adresu profilu na seznam.cz)? Neuvedu ani jeho jméno, ani telefon. Děkuji, Věrka

ODPOVĚĎ:
Dle § 11 Občanského zákoníku má fyzická osoba právo na ochranu své osobnosti, tedy mimo jiné i ochranu soukromí, svého jména a projevů osobní povahy.
Dle mého názoru proto není rozhodné, zda v inzerátu zamlčíte jméno a telefonní číslo svého známého; pokud zde uvedete odkaz na jeho internetový profil, kde je některá z těchto informací uvedena či dle kterého je Váš známý identifikovatelný, bude účinek de facto stejný.
K porušení osobnostních práv Vašeho známého dojde prakticky již v okamžiku, kdy jeho jménem uveřejníte inzerát na seznámení. Není přitom rozhodná míra anonymity takového inzerátu, ale již samotná skutečnost, že svého známého tímto inzerátem postavíte do pozice „hledajícího seznámení“, byť tomu tak ve skutečnosti nemusí být.
Vše ale závisí na tom, jak by se k celé věci postavil Váš známý – Vaši snahu může považovat pouze za dobrou vůli pomoci mu k seznámení, teoreticky však není vyloučena ani žaloba na ochranu osobnosti s požadavkem na náhradu vzniklé nemajetkové újmy (to je však případ poněkud extrémní, nicméně možný).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.