Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji u výrobní firmy jejímž vlastníkem je němec , pro německý trh též spracováváme mnoho zakázek. Problém je, že všechny technologické postupy, návody a popisy k zakázkám jsou v němčině. V případě, že dojde k omylu díky neznalosti německého jazyka, je zaměstnanec krácen na prémiích.

V pracovní smlouvě ani při nástupním pohovoru znalost němčiny nikdo nepožaduje. Existuje v zákoníku nějaký předpis upravující zadávání práce a její technologický předpis v českém jazyce? Děkuji, Miloš

ODPOVĚĎ:
Před uzavřením pracovní smlouvy má zaměstnavatel povinnost seznámit zaměstnance s právy a povinnosti, které by pro něho ze smlouvy vyplynuly, stejně tak s pracovními a mzdovými podmínkami, za nichž má práci vykonávat (§28 zákoník práce). V pracovní smlouvě je pak třeba mj. vymezit i druh práce. Pokud nejsou vzájemná práva a povinnosti blíže vymezeny, je o nich zaměstnavatel povinen následně písemně informovat (např. i o bližším označení druhu práce).
Prostudujte důkladně pracovní smlouvu, protože zaměstnanec není povinen konat práce jiného druhu než jak jsou v pracovní smlouvě vymezeny (kromě zákonných výjimek). Široké vymezení nahrává pravomoci zaměstnavatele ve smyslu přidělování práce. Pokud by byl druh práce sjednán příliš široce, pracovní smlouva by byla pro neurčitost neplatná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.