Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V říjnu 2010 jsme ukončili smlouvu na mobilní internet s firmou Telefonica písemnou výpovědí. Firma účtovala dál měsíční poplatky bez upozornění a zaslání jediného papíru a po půl roce předala neexistující faktury vymáhací firmě. Po zjištění tohoto faktu jsme volali na O2. Omluvili se a řekli, že chyba se stala na jejich straně.

Slíbili nápravu, ale slib nedodrželi, protože vymáhací firma začala vyhrožovat exekucí. Na naše vysvětlení nereagovala, protože už nedošlo k žádné komunikaci mezi O2 a vymahačskou firmou. Nakonec jsme byli nuceni zaplatit jen poplatek za vymáhání, žádný dluh neexistoval. Telefonica s námi dál nekomunikuje, na žádost o vydání potvrzení o bezdlužnosti nereaguje. Co dělat dál a jak se bránit v této situaci? Vymáhací poplatek činil 1500 Kč. Milada

ODPOVĚĎ:
Vaše situace je po právní stránce poměrně obtížně řešitelná. V první řadě nebylo v Vaší strany příliš prozřetelné platit vymáhací firmě jakýkoli poplatek – tímto úkonem jste svůj, byť neexistující dluh, de facto uznala. Nabízí se několik variant řešení:
Můžete se po vymáhací firmě domáhat vrácení zaplaceného poplatku s poukazem na skutečnost, že byla vymáhána neexistující pohledávka (k tomuto by bylo samozřejmě třeba opatřit od O2 písemné potvrzení takové skutečnosti). Tento požadavek můžete vznést nejdříve prostřednictvím doporučeného dopisu, v případě neúspěchu se obrátit na soud s žalobou na vrácení bezdůvodného obohacení, neboť bylo z Vaší strany plněno tzv. bez právního důvodu. Výsledek takového řízení je však poměrně nejistý.
Druhou variantou řešení by mohla být žaloba na náhradu škody, směřující proti O2, v níž byste se domáhala zaplacení částky odpovídající vymáhacímu poplatku s poukazem na skutečnost, že k neoprávněnému vymáhání došlo z důvodu nedbalosti O2. V této souvislosti by bylo nutné prokázat veškeré Vámi tvrzené skutečnosti – zejména předložením kopie výpovědi smlouvy s O2, výzev ze strany vymáhací firmy, popř. dokladu o zaplacení vymáhacího poplatku. Jste-li ze strany O2 vedena v registru dlužníků či obdobné evidenci, můžete se současně domáhat svého vyřazení z takového seznamu, popř. i náhrady nemajetkové újmy (zejména poškození Vaší občanské cti), kterou Vám O2 způsobila neoprávněným veřejným označením za neplatiče.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.