Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám problém s přístupem do mých nebytových prostor a výpovědí nájemníkovi. Prostory jsem mu pronajal před dvěma lety a před pár dny na sebe podal insolveční návrh. Můj objekt je teď v ohrožení, protože ve smlouvě mám napsáno, že mi nájemník nechá klíče v zapečetěné obálce pro případy havárie. Klíče ale už nepasují do zámku, jak jsem teď zjistil. Je tedy urgentní mít opět k objektu přístup, kdyby tam například praskly trubky apod.

Nájemník prý předal klíče správci insolvenčního řízení, má v něm totiž zboží, které převzal od dodavatelů jen do komise a není jeho. Má dluhy přes milion korun. Já nájemníkovi poslal výpověď před týdnem z důvodu neplacení nájmu už několik měsíců. Volal jsem na krajský soud, bylo mi řečeno, že správce pro insolvenční řízení ještě vybrán nebyl. Nevím tedy, kde klíče nájemník dal či nedal, nekomunikuje již se mnou.

Prosím tedy o rady:
1. Jak postupovat, abych měl opět správné klíče v zapečetěné obálce pro případy havárie?
2. Jakým způsobem se podává výpověď pro neplacení? Já zaslal jen jeden dopis, ale slyšel jsem, že se mají posílat minimálně 3 dopisy s upomínkami, že nájemník neplatí. Já rovnou poslal jen výpověď, protože napomenutí byla vždy ústní.
3. Může správce pro insolvenční řízení blokovat mé prostory i po výpovědní tříměsíční lhůtě?
4. Nebo můžu po třech měsících nájemníka informovat a zboží vystěhovat na ulici na jeho nebezpečí?
Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
V této situaci už můžete komunikovat pouze se soudem a následně s vybraným insolvenčním správcem (s ním vyřešíte i uvolnění prostor; nedoporučuji bez dalšího zboží vystěhovat z Vašich prostor).
Pokud dojde k jakémukoliv poškození Vašeho objektu, budete se muset jako poškozený přihlásit insolvenčnímu správci se svou pohledávkou.
Výpověď nájmu nebytových prostor podaná způsobem, který jste zvolil, je v pořádku. Pokud máte poštovní doručenku je situace ještě lepší a Vy máte jistotu, že byl nájemce seznámen s obsahem výpovědi (resp. seznámit se mohl). Není nutné posílat 3 stejnopisy výpovědi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.