Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Babička zemřela, zanechala závět, kde napsala, že dává mně - vnučce a mé matce - dceři každé polovinu majetku. Mamka se své poloviny vzdala v můj prospěch. Jsou tu však ještě 2 vnoučata po druhé dceři,která již zemřela, ty babička v záveti neuvedla, protože ji za 20 let nenavštívili. Oni napadli závět a pochopitelně chtějí jen peníze nebo barák nejlépe vše. Chci se zeptat na co přesně mají nárok.

V dědickém řízení se projednává nemovitost za 1,5 milionu Kč, hotovost 40.000 Kč a majetkový podíl u zemědělského družstva 500.000 Kč. Já bych je chtela vyplatit, ale nevím z čeho a kolik přesně. Na jaké podíly mají nárok - tedy jaký podíl z výše uvedeného majetku získají?
Je možné majetkový podíl do vyplacené částky nepočítat, ale rozdělit na díly? Mohou chtít započítat dar od babičky do dědictví a jakým způsobem - babička mi darovala pole. Děkuji, Blanka

ODPOVĚĎ:
Nezletilým  potomkům musí  dostat  aspoň  tolik, kolik činí jejich dědický  podíl  ze  zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna  polovina  jejich  dědického  podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje,  je  v  této  části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků. Vzhledem k tomu, že babička nesepsala listinu o vydědění, byla vnoučata vyčleněna z dědictví neoprávněně a náleží jim minimum garantované zákonem.
Potomkům po zemřelé dceři zůstavitelky (babičky) náleží díl, který by případl dceři, pokud by nebyla závětí opominuta – to znamená, že pokud měla zůstavitelka dva potomky (a žádného manžela), tak vnoučata si rozdělí vždy polovinu dědictví (a to na rovné díly).
Majetkový podíl je pochopitelně možný rozdělit na díly – záleží na dohodě dědiců.
Pokud jste Vy obdarovanou, tak si požadavkem započtení daru do dědictví jenom zkrátíte svůj vlastní podíl – ale samozřejmě, sama můžete tento dar do dědictví požadovat započíst.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.