Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Na svém pozemku mám vybudovanou „tlakovou kanalizaci“, tedy jímku s čerpadlem, která je majetkem obce a pozemek je z toho důvodu znehodnocen věcným břemenem. Není mi zcela jasné, kdo je povinen tuto jímku zabezpečit před neoprávněnou manipulací cizími osobami (např. uzamykatelným víkem v ceně 5.000 Kč), zda majitel této jímky, tedy obec, či majitel pozemku na němž je jímka instalována a který je uživatelem.

Jímka je vybavena technickým zařízením cca v ceně 50.000 Kč a toto zařízení je prakticky volně přístupné. Kdo bude hradit škodu způsobenou neoprávněnou manipulací či v případě krádeže tohoto vybavení za situace, kdy jímka není uzamčena? Rozsáhlý pozemek má nízké ploty a není tudíž možné zamezit cizím osobám neoprávněný vstup na pozemek. Žádná smlouva s obcí o užívání nebyla sepsána, pouze protokol o instalaci zařízení. Děkuji. Simona

ODPOVĚĎ:
Vyrozuměte obec, že je třeba, aby svůj majetek zajistila nebo jí nabídněte, že za úhradu nákladů potřebné zajištění provedete (a k tomu bych doporučila uzavřít smlouvu). Krádež nebo poškození by si musel majitel vyrovnat se zlodějem nebo škůdcem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.