Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Otec mé vnučky - nar. 09/1989 - požádal městský úřad o zrušení jejího trvalého bydliště v jeho bytě s tím, že se v bytě nezdržuje. Je pravda, že v bytě občas nebyla, protože ji stále vyhazoval, občas byla u přítele, nějakou dobu u mne (jsem během roku po dvou operacích kyčlí a tak mi vždy pár měsíců vypomáhala v našem bytě). Jí ale řekl, že byt musí prodat, protože koupil dům a potřebuje peníze na hypotéku.

Vnučka je sice zletilá, ale více méně nezodpovědná, takže mu žádost podepsala v dobré víře, že budou bydlet spolu. Zpočátku to tak vypadalo (našla si zaměstnání a platila mu z pokoje nájem), ale když zaměstnání ztratila, řekl jí, že spolu bydlet nemohou. Správní řízení je v běhu, čeká se na svědky. Holka bude bezdomovec, práci teď nemá. Jak se bránit? Byt měl být její, ale po dědově smrti (v únoru 2006, kdy byla nezletilá a ve výchovném ústavu) ji k dědictví nepřihlásil a byt si následně přivlastnil. Lze ještě něco podniknout? Děkuji, Marie.

ODPOVĚĎ:
Je mi velmi líto, ale byť - jak sama píšete – je Vaše vnučka nezodpovědná a důvěřivá, je především zletilá a svéprávná. Takže podepsala-li otci žádost o zrušení trvalého bydliště  (resp. žádost o změnu trvalého bydliště, protože zrušení trvalého bydliště nelze - to nastane jen v případě smrti) v jeho bytě, bude teď problém dokázat, že nedomyslela, co se stane. V rámci řízení o žádosti musí urgentně odvolat svůj souhlas se žádostí (vyjádřený podpisem) - nejlépe osobně na úřadu, kde byla žádost podána nebo před správním orgánem, který žádost vyřizuje. Pokud ovšem není dostatečně způsobilá k samostatnému jednání, bylo by vhodné zařídit její právní zastoupení.
Výsledek dědického řízení je bohužel pozdě napadnout, uplynula promlčecí lhůta chránící oprávněného dědice.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.