Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obracím se na Vás s prosbou o rady, jelikož jsem se dostala do nepříjemné situace v nevědomosti a nejsem si jistá tím, jak se zachovat, abych vyšla co nejlépe.
Jde o to, že jsem byla 1.7.2010 přepadena za účelem znásilnění a nahlásila to. Po necelých dvou měsících vyšetřování (po sestavení portrétu) mě kontaktovali dva vyšetřovatelé s tím, že mají podezřelého, ale v rámci urychléní vyšetřování mi ukáží fotku, a v případě šance, že jde o násilníka se přistoupí k rekognici. Jelikož nemám právní vzdělání a celá situace je a byla pro mě velmi traumatizující, souhlasila jsem a po té, co jsem viděla zobrazení - zřejmě z evidence obyvatel, došla jsem k závěru, že by se mohlo jednat a pachatele. Načež vyšetřovatelé dotyčného v noci vytáhli z postele a vyfotili a s materiálem přijeli za mnou, abych se zoirentovala - v současnosti už totiž vypadal trochu jinak, původní fotka byla stará 4 roky.

Na dotaz, proč vypadá tak přešle odpověděli, že ho vytáhli z postele, že už spal (byla polovina srpna, 10 večer, jednalo se o cca 25-letého člověka), a na dotaz, jestli přespává v Delvitě (stál totiž vedle regálů) odvětili, že ho potřebovali vytáhnout na světlo. Spatřovala jsem jistou podobnost, proto se tedy přistoupilo k rekognici s tím, že to nemám nikde říkat, protože se nejedná o úplně správný postup a že je to jen zkrácení cesty. Při rekognici se podezřelý dostavil se dvěma právníky, kteří položili dotaz, zda mi bylo někdy předloženo zobrazení osoby, která by měla být podezřelou. Vzhledem k tomu, že před začátkem této akce mi vyšetřovatelé opakovaně tvrdili, že to nesmím říct, odpověděla jsem, že ne. Při rekognici samotné jsem opravdu shledala podezřelého velmi podobným, přesto mi něco nesedělo a v závěru jsem řekla, že to on není. Za dva týdny mi volal jistý podplukovník z inspektorátu, že se se mnou chce někde sejít, kvůli nesprávnému postupu při vyšetřování, ale nechtěl se blíže vyjadřovat a ani nechtěl, abych se dostavila a v podstatě se velmi snažil o to, aby se se mnou sešel někde mimo. Jsem pracovně dost vytížená, a protože telefonát probíhal uprostřed pracovní činnosti, souhlasila jsem. Načež jsem si uvědomila, že je to nesmysl a po víkendu jsem mu (poučena existencí nestandardních policejních postupů) zavolala, že to ruším, ať mě předvolá oficiální cestou.
Prozradil mi blíže o co jde, a to že právníci podali podnět na prošetření postupů - evidentně jde o fotky. No a tak mi přišlo předvolání na podání vysvětlení, které teď budu podruhé rušit kvůli nemocenské, ale dejme tomu cca za týden tam zřejmě budu muset, nemám právníka a vlastně jsem ve velmi svízelné situacii mezi policií... Otázky tedy zní:
Jak mám vypovídat (je mi naprosto jasné, že na mě budou zkoušet kde co).
V případě, že se bude držet původní výpovědi, co hrozí, pokud se to provalí (např. se přizná jeden z těch dvou vyšetřovatelů, o čemž pochybuju, ale kdo ví)
V případě, že se přiznám, co hrozí - předpokládám, že nevěrohodnost svědka, což teda už budiž, ale vztahuje se to jen na tuto rekognici nebo i na případné další?
Popř. jak se přiznat? Otevřeně nebo se tvářit, že jsem zapomněla co jsem řekla....
Co hrozí případně dotyčným vyšetřovatelům, protože se také obávám toho, že by se mi mohli nějak pomstít...i nelegální cestou, případně jaké jiné řešení je možné, nejlépe jak se tam vůbec nedostavit.....A případně je lepší tam jít s právníkem nebo stačí sama, tak v tomto prosím o radu.
Je mi jasné, že jsem chybovala - především v důvěře policii a málem jsem udělala stejnou chybu při předvolání na inspektorát, přesto se teď hodlám bránit a případně nést důsledky nevědomosti a velmi ráda bych minimalizovala jejich dopad na mě. Děkuji, Naďa

ODPOVĚĎ:
Policie očividně pochybila, protože před rekognicí jste neměla být obeznámena s domnělým pachatelem prostřednictvím fotografie. Navíc způsob provedené rekognice není standardní. V této podobě jak je k dispozici, je absolutně neučinným důkazem a v případném trestním řízení je nepoužitelný.
Doporučit Vám mohu jedině absolvovat podání vysvětlení s právním zástupcem a vypovídat pravdu. Vyšetřovatelé budou kázeňsky potrestáni, ale nebude to kvůli Vaší výpovědi, ale kvůli jejich postupu (na který koneckonců upozornili právníci podezřelého).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.