Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Píšu za své sousedy - důchodce. Jsme panelák, máme družstevní byty i byty v osobním vlastnictví. Proběhne zateplení. Majitelé, kteří mají byty v osobním vlastnictví dostali k podpisu dohodu o vyplňovacím právu směnečném a blankosměnku - prázdnou, bez částky. Musí majitelé bytů bianco směnku podepsat?

Na část zateplení si bere družstvo úvěr od ČSOB, na každý byt vychází suma zhruba 65.000 Kč. Sousedé nemají SVJ, jejich byty spravuje družstvo a směnka by se podepisovala družstvu. Není tam fyzická osoba. Splácet budeme všichni formou fondu oprav. Děkuji, Anna

ODPOVĚĎ:
V případě Vašich sousedů bych byla opatrná. Nemám dostatek informací, abych byla schopná Vám úplně odpovědět, ale mějte na paměti, že tzv. bianko směnka je poměrně riziková záležitost. Držitel směnky může doplnit libovolnou částku. Vaši sousedé samozřejmě nejsou povinni směnku podepisovat. Do právních vztahů máme vstupovat svobodně a bez nátlaku. Z Vašeho dotazu mi přijde, že se družstvo tímto krokem snaží o to, aby členové družstva byli ručitelé za úvěr, což je rovněž rizikové. Neznám podmínky, za kterých by ručili, je třeba vidět konkrétní dokumenty. Ve Vašem případě bych velmi doporučovala, aby dokumenty k celé transakci viděl právník popř. advokát. Ideální by bylo obrátit se s dotazem na advokátní kancelář, kde by s Vašemi sousedy smlouvu prošli a vysvětlili jim rizika s ní spojená. Za předpokladu, že není ve finančních možnostech sousedů platit právní služby, zkuste se obrátit na sociální služby v místě Vašeho bydliště. Mnoho organizací totiž kromě sociálního poradenství poskytuje i poradenství právní a to zdarma.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.