Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pozemek, který je v mém vlastnictví je pronajat zemědělskému družstvu. které pozemek obhospodařuje. Jedná se nám o část pozemku (zbytky tarasů, asfalstka udělaná před r.1989), který zemědělské družstvo nevyužívá pro dobytek ani na sekání trávy. Zmiňovaná asfaltová cesta byla postavena před rokem 1989, kterou stavěl státní statek.

Tato asfaltka není zakreslena v mapách, tudíž papírově neexistuje. Vlastník sousedící parcely asfaltovou cestu využívá k vlastním potřebám pro přejezd ke své parcele i když mu tam vede obecní cesta. Je možno dát na asfaltku v místě na našem pozemku zátarasu v podobě kamene aby byl znemožněn průjezd? A musí to být nějak označeno tabulkou? Nebo co je potřeba udělat, aby se nenastal nějaký problém? Náš pozemek je odborně vyměřen geodetem, tedy přesné hranice jsou známé. Děkuji, Samuel

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že jde o Váš pozemek, potažmo cestu na Vašem pozemku a k ostatním parcelám je přístup zajištěn i jinak, tedy prostřednictvím obecní komunikace, nadto cesta není nikde zakreslena, mám za to, že máte právo se svým pozemkem nakládat podle vlastní vůle.
Pokud budete chtít začátek komunikace označit tabulkou, že se jedná o vstup na soukromý pozemek a průjezd je zakázán, či že nejde o veřejnou komunikaci, můžete - nicméně není to Vaší povinností.
V této souvislosti by bylo možná vhodné obrátit se na zemědělské družstvo a domluvit se na způsobu přehrazení cesty, abyste jim případně neznemožnil vjezd na pozemek zemědělskými stroji (nevím, k jakému účelu zemědělské družstvo pozemek využívá – pole, pastvina).
Jiné řešení Vaší situace, které mě v této souvislosti napadá, je zřízení smluvního věcného břemene průjezdu za úplatu pro Vašeho souseda. Pokud chce Váš soused Vaši cestu využívat, tak ať platí určitou úplatu za její užívání, pakliže se na zřízení věcného břemene nedomluvíte, navrhuji cestu zahradit.
V této souvislosti bych si dovolila ještě poznámku ohledně charakteru věcného břemene, navrhovala bych zřídit věcné břemeno osobní povahy, tedy ve prospěch Vašeho souseda, protože v takovém případě půjde o právo nepřevoditelné, to znamená, pokud by soused svůj pozemek prodal nebo zemřel, toto věcné břemeno by zaniklo se změnou vlastníka.
Opakem tohoto věcného břemene je věcné břemeno navázané přímo na pozemek, toto věcné břemeno by přecházelo i v případě převodu vlastnického práva, případně v případě smrti na další vlastníky. Zřízení věcného břemene je nutné vložit do katastru nemovitostí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.