Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V domě, kde je šest bytových jednotek, které každou vlastní dva manželé, jsme po dvaceti letech bydlení neustanovili společenství vlastníků jednotek SVJ. Nyní jsme se sešli na schůzi a dohodli jsme se, že se budeme řídit vzorovými stanovami SVJ, ale nebudeme ho ustanovovat pomocí notáře.

Zvolili jsme výbor (předsedu, místopředsedu a dalšího člena) a kontrolora. Ráda bych se teda zeptala, jestli je toto možné a platné? Na schůzi se sešly čtyři bytové jednotky a všechny s tímto souhlasily. Podle metrů čtverečních měly tyto čtyři bytové jednotky většinu. Usnesení ze schůze jsme pak doporučeně poslali a oznámili ho zbývajícím dvěma bytovým jednotkám. Dále bych se ráda zeptala, jestli i v tomto případě, kdy nebylo ustanoveno SVJ, měl povinnost ten, kdo se stará o vyúčtování a platby, zasílat a oznamovat nám faktury, změny cen atd.? Za posledních 5 let nám nikdy nic nedal, takže nemáme přehled o společných financích. Posíláme mu cca 800 Kč měsíčně na jeho osobní účet. Děkuji, Olga

ODPOVĚĎ:
Zákon říká, že SVJ vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, a to dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo jiné listiny, kterou příslušný státní orgán osvědčuje vlastnické vztahy k jednotce. Společenství se dále zapisuje do rejstříku společenství vlastníků jednotek vedeného soudem, kam píšete název, sídlo, identifikační číslo, orgány společesntví a den vzniku.
Tento zápis provádí výbor nebo pověřený vlastník a to do 60 dnů od zvolení. Zde se právě dokládá výpis z katastru nemovitostí pro dům s byty a nebytovými prostory, notářský zápis o průběhu první schůze shromáždění, na níž byly schváleny stanovy společenství a zvoleny orgány společenství, včetně listiny osvědčující přítomnost vlastníků jednotek na této schůzi a schválené stanovy společenství.
Jak vidíte, zákon tedy stanovuje podmínku účasti notáře během první schůze společenství, kde se rozhoduje o stanovách.
K Vašemu druhému dotazu, pokud jste někoho pověřila správou, můžete od něj chtít vyúčtování, stačí jej vyzvat, aby Vám vyúčtování poskytl. Pokud tak neučiní, je možné se obrátit na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.