Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jakým způsobem se dá ukončit nájemní smlouva u státního bytu. Jsme s manželem v rozvodovém řízením, ale rozvedeni ještě nejsme. Já jsem se před 2 týdny s dětmi odstěhovala do pronájmu. Manžel v bytě dál bydlí sám, bude se sice muset také vystěhovat, protože jsme dostali ke konci října výpověď, ale prý podal odvolání, tak se lhůta na vystěhování možná prodlouží.

Manžel neplatí nájem a požaduje ode mne, abych ho platila ve státním bytě, kde už nebydlím, za něj a přitom mi nedává výživné na děti a já už si platím nájem v novém bytě. Před týdnem jsem se přihlásila k trvalému bydlišti na chalupě a tím jsem se odhlásila z pražského bytu. Chtěla bych ještě ukončit nájemní smlouvu, abych už v bytě neměla žádné povinnosti. Nevím, jakým způsobem, protože na úřadě mi řekli, že to v podstatě není možné, dokud nejsme rozvedeni a manžel tam bydlí. Také nevím, zda by mi to nějak pomohlo, protože dokud nejsme rozvedeni, vím, že jsou manželovy dluhy i mými. Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Máte právo jednostranně ukončit nájem bytu, pokud jste v nájemní smlouvě jako nájemce nebo podnájemce. Pokud v nájemní smlouvě jste zanesena, podejte běžným způsobem výpověď a dožadujte se přijetí. Máte na to právo. Není možné, aby Vám bylo toto právo s odkazem na trvající manželství odepřeno. Pokud ve smlouvě nejste, nemusíte nic řešit. Jen vlastníka vyrozuměte o opuštění bytu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.