Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji v poradenské akciové společnosti již dva roky. Zhruba před rokem mě bylo hlavním a jediným akcionářem, potažmo ředitelem společnosti (zároveň předsedou představenstva) nabídnuto, abych se stal členem představenstva. Tuto nabídku jsem přijal. Stále však zůstávám rovněž v zaměstnaneckém poměru na hlavní úvazek.

Rád bych se zeptal, jak je to s mým ručením majetkem, penězmi v případě, že společnost bude např. ve ztrátě (ne mou vinou, o všem rozhoduje předseda a vše i podepisuje) a dále v případě, že společnost bude např. muset platit nějaké penále, sankce a nebude na to mít dostatek peněz. Děkuji, Václav

ODPOVĚĎ:
Členové představenstva jsou povinni vykonávat svou působnost s péčí řádného hospodáře a zachovávat mlčenlivost o důvěrných informacích a skutečnostech, jejichž prozrazení třetím osobám by mohlo společnosti způsobit škodu. Člen představenstva nese důkazní břemeno o tom, že tak jednal (v případě, že jsou pochyby o jeho konání).
Členové představenstva, kteří způsobili společnosti porušením právních povinností při výkonu působnosti představenstva škodu, odpovídají za tuto škodu společně a nerozdílně. A ručí do výše té škody celým svým majetkem.
Pro Vás z toho vyplývá jediné – jednat v zájmu společnosti s péčí řádného hospodáře, tak jak to vyžaduje zákon, protože za ztrátu či závazky společnosti potom neponesete odpovědnost. Rozhodování je v rukou jednoho akcionáře, představenstvo společnost jenom řídí. Postoj představenstva a akcionáře může být v různých věcech různý – důležité tedy je, aby představenstvo jednalo v nejlepším úmyslu a „nešlo na ruku“ akcionáři za každou cenu a společnost vedlo racionálně a ekonomicky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.