Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V únoru 2011 konkrétní známá osoba ukradla v léčebně pro dlouhodobě nemocné mé matce částku 2500 Kč. K činu se přiznala, ale peníze nevrátila. MÚ Vítkov v přestupkovém řízení vydal rozhodnutí o úhradě škody do 30.6.2011. Zlodějka ukradené peníze nevrátila.

Má matka zemřela v květnu 2011 a v notářském usnesení o dědictví (já jsem jediný dědic) jsem určena, jako osoba, které má zlodějka částku uhradit. Zlodějka má trvalé bydliště v okrese Nový Jičín, my Opava. Prosím o radu, kde a vlastně jakým způsobem (formou), kterou instituci - úřad mám požádat o vymáhání uvedené částky po zlodějce. Mockrát děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě již máte pravomocný rozsudek, který stanoví, kdo, komu a z jakého právního titulu má povinnost uhradit finanční prostředky. V tuto chvílu máte dvě možnosti. Buď si vyberete soudní vymáhání dluhu - u Okresního soudu v Novém Jičíně, nebo vymáhání dluhu u soudního exekutora. Soudní vymáhání je levnější, má delší trvání a zpravidla je i méně efektivnější. Vymáhání u soudního exekutora (můžete si vybrat, kteréhokoli chcete) je o něco dražší, avšak zpravidla se Vám peníze vrátí rychleji. Je tedy pouze na Vás, kterou možnost si zvolíte. V obou případech musíte k návrhu na výkon rozhodnutí připojit rozhodnutí přestupkové komise s vyznačenou právní mocí a rovněž usnesení o dědictví rovněž s vyznačenou právní mocí.
K návrhu na soud musíte rovněž připojit návrh, jakým způsobem má být výkon rozhodnutí prováděn (exekucí na movitý majetek, na nemovitosti, srážkami ze mzdy apod.)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.