Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2006 jsem se rozvedl a soud mi určil výživé na nezletilého syna 900 Kč. Letos v roce 2010 od 1.9.10 mi byl zvýšen na žádost bývalé ženy na částku 2000 Kč. Souhlasil jsem s tím, ale protože jsem bez zaměstnání, nevěděl jsem kde na to do budoucna brát.

Soudkyně rozhodla na základě příjmů z roku 2008 kde můj příjem byl v průměru kolem 10.000 Kč. V září jsem podal žádost na soud o snížení výživného na nezletilého syna. Je mu 16 let, navštěvuje 1.ročník střední školu. V měsíci říjnu a část listopadu 2010 jsem měl zaměstnání kde můj čistý výdělek za oba měsíce byl 16.800 Kč a k tomu mám přídavek od ČSSZ na bydlení v částce 1.611 Kč. Ze zaměstnání jsem odešel ve zkušební době - dohodou. Zažádal jsem si o dávky hmotné nouze, jelikož nemám od ÚP přiznané dávky - dosud nebylo rozhodnuto. Další stání u soudu je stanoveno na leden 2011, kde bude rozhodnuto, ale předem mě  soudkyně upozornila, že nedojde ke snížení a nedoporučuje mi se odvolávat k Krajskému soudu, že mi můžou naopak zvednout alimenty a vyměřit je zpětně za 3 roky. Chci platit i nadále, ale snížením na 1000 Kč/měsíčně - to je můj návrh. Mám stáhnout žádost a po druhém jednání se odvolat? Nemám na zaplacení všech svých pohledávek a nemohu si dovolit se dostat do finančních problémů a tím spojených. Děkuji, Honza

ODPOVĚĎ:
Je fakt, že výživné na 16ti letého syna ve výši 1000 Kč nebude ochotný žádný soud odsouhlasit – šlo by to jedině v případě, že by bývalá manželka výslovně souhlasila s tímto snížením (třeba i dočasně) a před soudem byste uzavřeli smír (tedy dohodu na tom, že budete platit nižší výživné). Odvolávat se bych nedoporučovala. Žádost nestahujte, to až v případě, že by bývalá manželka byla rezolutně proti a bylo by zřejmé, že dohoda nebude žádným způsobem možná, žádost můžete vzít zpět i při jednání před soudem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.