Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Potřeboval bych vědět, jestli u půjček, které jsou kryty zástavou nemovitosti a delší dobu jsou po termínu splatnosti, není taky nějaká promlčecí doba? Ty peníze jsem půjčil já a naštěstí jsem zároveň udělal i jištění zástavou nemovitosti dlužníka. Bylo to v roce 2004.

Půjčená částka 396.000,- Kč a měli mi splácet 4000,- měsíčně. První rok platili, ale potom už jen semtam něco málo, takže dneska jsou v obrovském skluzu. Nechci to řešit soudně, takže pořád čekám a nějak se domlouváme a semtam mi něco zaplatí. Jen by mě zajímalo, zda u těchto situací neexistuje také promlčecí doba na dluh, abych časem něco neprošvihl, třeba dobu k podání návrhu na platební příkaz od soudu a následnou exekuci. Zatím mám asi čas, protože splátky jsou vypočteny na asi 8 let. Nechci něco zanedbat. Děkuji, Hynek

ODPOVĚĎ:
Půjčky kryté zástavním právem se promlčují zcela stejně jako půjčky nezajištěné. Každá splátka se promlčuje zvlášť, takže ve 3 leté promlčecí lhůtě od data splatnosti každé z nich. Tudíž ve Vašem případě jsou promlčené všechny nesplacené splátky staršího data splatnosti, než je cca únor 2008. Dlužník může plnit samozřejmě dobrovolně a Vám tak nevzniká bezdůvodné obohacení. Ale v případě soudního sporu dlužník může oprávněně namítnout promlčení jednotlivých splátek a žaloba (resp. návrh na vydání platebního příkazu) bude zamítnuta.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.