Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem členem bytového družstva a hodlám převést členství na fyzickou osobu, kterou je občanka Ruské federace s dlouhodobým pobytem v ČR vyznačeným v cestovním pasu, provdána v ČR (v Praze) za občana Ruské federace s trvalým pobytem v ČR.

Je dle našich zákonů nějaká překážka v provedení převodu členství na takovouto osobu? A pokud ne, jaké jsou pro zhotovení smluv identifikační údaje pro takovouto osobu, která dle pasu nemá rodné číslo? Děkuji, Olin

ODPOVĚĎ:
U převodu členských práv a povinností se vyžaduje pouze trvalý pobyt v ČR, nikoliv národnost či národní příslušnost. Jako identifikátor obvykle postačí číslo pasu – vzdor tomu, že je to pas vystavený cizím správním orgánem. Upozorňuji, že na členství není právní nárok, tudíž nelze bez dalšího členství převádět, ale vše musí být řádně projednáno na členské schůzi. Jen z opatrnosti doporučuji zjistit, zda subjekty, na které má být členství převedeno nemají daňové a jiné nedoplatky a jsou příjemci pravidelné mzdy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.