Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme bytové družstvo. Na domě se bude provádět zateplování. Máme atypický balkon o délce podél zdi 4 m a šířce 60 cm. Zábradlí je vyzděné. Pokud se provede zateplení o tloušťce cca 15 cm, bude šířka balkonu 45 cm. I stávající šířka 60 cm je úzká na pobyt na balkoně, nová bude vlastně nepoužitelná.

Za celou plochu balkonu jsme zaplatili při vstupu do družstva stejnou cenu jako za bytové prostory, nyní z plochy balkonu platíme nájem v plné výši. Existuje nějaký předpis, jak minimálně široký může balkon být? Rozšíření balkonu nám družstvo nepovolí a pokud si podél stěny nenecháme dát zateplení, budeme tím poškozeni sami. Děkuji za odpověď, Štefan

ODPOVĚĎ:
Podle definice v odborné literatuře je balkon konstrukce vystupující z líce průčelí v úrovni příslušného podlaží a je na volných stranách zajištěn a ohraničen zábradlím. Z této definice vyplývá, že i Váš balkon bude po zateplení stále balkonem. Pokud je mi známo, žádná norma ani předpis nestanovuje minimální nebo maximální rozměry. Z odborné literatury dále vyplývá, že vyložení pro praktické využití by mělo být alespoň 90 cm, optimální je 120 cm. Můžete tedy pouze apelovat na zdravý rozum vedení družstva, aby řešilo tuto situaci a umožnilo Vám rozumně využívat balkon – tedy povolilo zvětšení nebo optimalizovalo zateplení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.