Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Je prosím nájemní smlouva platná, když je uzavřená na dobu neurčitou a zároveň je tam uvedeno, že cena nájmu je stanovena dohodou smluvních stran ve výši xxx Kč pro prvních 12 měsíců? Dále, může být smlouva platná, když jsou tam uvedené výše záloh na režie a termín vyúčtování, ale u tepla není uveden způsob výpočtu úhrady?

Může být ve smlouvě uvedeno, že kauce je vratná po ročním vyúčtování energií? Protože neznáme ceny energií dopředu a zálohy jsou nízké a pak se těžko hledají bývalí nájemníci, protože na adresách trvalého bydliště se nezdržují a těžko se z nich vymáhají nedoplatky? Jaký je postup, když nájemník poškodí v bytě např. matrace? Jak se škoda vypočítá? Znalcem či jinak? Děkuji, Nora

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že tato smlouva není neplatná. Ujednání o platbách souvisejících s nájmem se uzavírá zvlášť a není součástí nájemní smlouvy, i když tomu tak v praxi často je. U tepla platí zákonná vyhláška, takže neuvedení nezpůsobuje neplatnost. Pokud se strany dohodnou, že bude kauce vratná konkrétním způsobem, může to být ve smlouvě uvedeno. Není to nijak na škodu. Vymáhání bych v tomto případě nechala na exekutorech, ti mohou kamkoli, kde si myslí, že povinný má majetek, a ke zjištění skutečného bydliště využívá každé informace, např. součinnost policie, nejen centrální evidence obyvatel. U náhrady škody se výše škody zjistí znalecky, pokud se strany nedohodnou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.