Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S družkou jsem si vzal hypotéku na výstavbu domu. Já 1 milion Kč (zástavba bytu její matky) ona 500.000 Kč (zástavba rozestavěný dům). V katastru máme zapsanou každý 1/2 domu. Nyní si družka našla jiného partnera a rozcházíme se. Jelikož celou hypotéku platím já z mého účtu, navrhl jsem jí, ať svou půlku přepíše na mě s čímž ale nesouhlasí.

Zajímalo by mě, kdybych to dal k soudu jakou mám šanci jí zrušit vlastnické právo a že jí nebudu muset vyplácet z domu, když na hypotéku nepřispívá. Dům ještě není zkolaudován. Na domácnost jsem rovněž přispíval. Na vše mám doklady i výpisy z mého účtu. Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Zrušit vlastnické právo máte minimální. Nebyli jste manželé, Váš majetek a dluhy se tedy budou řešit odděleně. Záleží na tom, zda jste na hypotečních úvěrech psáni pouze jako jeden, nebo oba dohromady. Z Vašeho dotazu jsem vyrozuměla, že jste si každý vzal hypotéku pouze na své jméno na majetek, který patří jen Vám, a z toho jste stavěli dům. Plaťte tedy hypotéku na Vás, a tu na ni, nechte na ni. Pokud by to však bylo tak, že jste si každý půjčil peníze a pak jste měli jednu hypotéku jako solidární dlužníci, pravděpodobně s tím nepůjde moc udělat, neboť pro banku jste oba dlužníci celého dluhu, Vaše vnitřní uspořádání, jako dlužníků je lhostejné. Pokud byste se chtěl vypořádat u soudu, máte šanci požadovat po přítelkyni polovinu splátek, avšak pro banku budete vždy dlužník celého dluhu, stejně jako přítelkyně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.