Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Známý, sociálně slabý jedinec v invalidním důchodě, který neumí číst a psát, před rokem dostal výpověď z nájmu družstevního bytu, kdy následně podal žalobu pro určení neplatnosti výpovědi. Při konání soudu soud této žalobě vyhověl a dne 12.10.2010 rozhodl v jeho prospěch.

V době, kdy neobdržel ještě rozsudek a celá věc nenabyla právní moci, bytové družstvo podalo stejnou výpověd z nájmu bytu pro stejné důvody (14.10.2010 a doručeno 22.10.2010). Výše jmenovaný dostal pak od soudu dne 15.11.2010 rozsudek a zde byla 15-ti denní odvolací lhůta. Po přečtení rozsudku a spojení s osobou, která mu novou žalobu sepsala již překročil 60 dnů od doručení druhé výpovědi (tu následně stáhl). Prosím o informaci, zda je právně možné v řízení, které nebylo ukončeno, podat opětovně výpověd? A zda tento úkon není od prvopočátku neplatný? Je možný nějaký další postup. Děkuji Leopold

ODPOVĚĎ:
Výpověď, být podána může. Druhá strana bude vždy tvrdit, že nastaly nové skutečnosti, a že situace se změnila. V případě, že překročil lhůtu k podání žaloby k soudu, doporučuji svolat členskou schůzi a pokusit se situaci řešit tam. V tuto chvíli bude možná již jen dohoda. Skutečnost, že tato osoba je na invalidním důchodě, a že neumí číst a psát, nezpůsobuje prodlužování lhůt apod. V jeho případě navrhuji podání žádosti k soudu na omezení způsobilosti k právním úkonům. Poté by tyto úkony již musel řešit i jeho opatrovník, a bylo by tak postaráno o zajištění práv této osoby.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.