Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Uzavřel jsem smlouvu o půjčce na půl roku. Věřitel požadoval zástavní smlouvu na nemovitost a po dvou týdnech ještě kupní smlouvu na tuto nemovitost jako zajištění půjčky. Půjčku jsem nebyl schopen vrátit. Věřitel postoupil pohledávku a v jednom dni podepsal smlouvu o postoupení pohledávky a oznámení o postoupení pohledávky.

Já jsem v tento den obdržel toto postoupení pohledávky a podepsal druhou kupní smlovu ve prospěch postupníka opět jako zajištění půjčky. Postupník si však nemovitost převedl na sebe. Prodávat jsem nechtěl, ale nevím, jak to dokázat. Je tato kupní smlouva platná? Děkuji, Dalibor

ODPOVĚĎ:
Kupní smlouva není zajišťovací institut. Pokud nese náležitosti stanovené zákonem pro kupní smlouvu a Vám se nepodaří prokázat, že Vaše vůle nebyla dobrovolná, svobodná a myšlená vážně, není cesty zpět. Pokud z kupní smlouvy nevyplývá ujednání o tom, že koupě nemovitosti je spojena s zajištěním půjčky a tudíž by se z takového ujednání dala výkladem dovodit neplatnost smlouvy, nelze očekávat, že by návrh na vyslovení neplatnosti smlouvy uspěl.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.