Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V r. 1994 jsem byl uznán vinným škodní událostí, bez povinnosti úhrady.  V r.1999 byl vydán rozsudek soudu o tom, že jsem povinen uhradit škodní částku 89.000 Kč. Tento rozsudek mi nebyl nikdy doručen. V r. 2004 soud na základě rozsudku z r. 1999 povolil exekutorovi zahájit exekuční řízení. To mohlo účinně začít až v době mého nástupu do zaměstnání v r. 2010. V r. 2010 jsem si vyžádal o doručení rozsudku z r. 1999 a okamžitě se proti němu odvolal.

Mohu využít institut promlčení - pokud jsem rozsudek o náhradě škody obdržel až po 11 letech? Mohl tehdy - před nynější platnou novelou zákona - platit institut fikce doručení a rozsudek nabýt platnosti bez mého podpisu o jeho přijetí? Pochybil soud, když vydal příkaz k exekuci na základě rozsudku, který mi nebyl doručen a tudíž nenabyl právní moci? Igor

ODPOVĚĎ:
Rozhodnutí musí být doručeno do vlastních rukou, u něj se fikce doručení neuplatňuje.
Pochybení soudu lze spatřovat v nařízení exekuce na nepravomocné rozhodnutí – to být nařízeno nemohlo, a k příslušnému exekutorovi doporučuji adresovat stížnost na nezákonný postup.
V případě vzniku škody související s tímto nezákonným postupem můžete podat žalobu na náhradu škody vzniklé nezákonným postupem na exekutora.
V odvolání nelze operovat s promlčením výkonu rozhodnutí, protože se promlčují pouze pravomocná rozhodnutí, takže ve Vašem případě promlčení nenastalo.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.