Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat na možné postupy v případě, kdy jsou pole v držení mnoha spoluvlastníků a dva ze spoluvlastníků darovali svoje podíly třetímu (také spoluvlastník) bez dání na vědomí ostatním spoluvlastníkům - dozvěděli jsme se to až z náhledu do LV. Ve svém příbuzenském vztahu však ani u jednoho nejde o "osobu blízkou", ani např. o osobu žijící ve společné domácnosti. Konzultovali jsme před časem převod spoluvlastnických podílů za úplatu, kdy jsme poukázali na povinnost, odprodeje podílů realizovat nabídkou na ostatní spoluvlastníky (uplatnění předkupního práva).

Myslím, že tuto cestu zvolili pro to, aby nemuseli dát nabídku i ostatním. Zřejmě se budeme moci domáhat práva u soudu, ale není mi jasné, jestli soud může rozhodovat o tom, že spoluvlastník musí převést část podílu obdrženého darem také bezúplatně na spoluvlastníky, kteří o toto projeví zájem, kdo bude v tomto případě platit soudní výlohy? Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že velikost podílu určuje práva a povinnosti spoluvlastníka je třeba, abyste se soudně domáhali vyslovení neplatnosti převodu podílu bez nabídky všem spoluvlastníkům (a to i v případě, že se jedná o bezúplatný převod) z tohoto zásadního důvodu.
Soudní výlohy (náklady soudního řízení) ponese strana, která ve sporu prohraje.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.