Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rodiče žijí v malém městě na severu, kde před 20ti lety koupili polovinu jednoho ze tří dvojdomků, jejichž odpady jsou svedené do velkého přepadového septiku na úplně jiném pozemku nedalekého statku. Tento pozemek koupil před dvěma lety jistý člověk, který následně zažaloval všech šest rodin, že mají svedené odpady na jeho pozemek. Na základě této žaloby bylo rozhodnuto, že si rodiny mají zajistit náhradní řešení.

Město však není ochotno dotovat prodloužení veřejné kanalizace o 150 metrů a tudíž si rodiny údajně musí do výstavby zainventovat samy. Jedná se však o statisícové náklady, které si tyto rodiny jen těžko budou moci dovolit. Je toto z právního hlediska vůbec přípustné? Přece na pozemku, který ten člověk koupil, musí váznout věcné břemeno ohledně užívání septiku, a tudíž by rodiny z domků měly mít právo ho i nadále užívat. Prosím o Vaši radu a předem mnohokrát děkuji. Karolína

ODPOVĚĎ:
Pokud se chtějí bránit, tak proti rozhodnutí musí podat opravný prostředek, popsaný v poučení rozhodnutí (nepíšete, o jaké rozhodnutí se jedná, takže nemohu přesně pojmenovat opravný prostředek). Zda na pozemku vázne věcné břemeno či nikoliv lze zjistit z katastru nemovitostí, jehož databáze je dostupná i na internetu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.