Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V prosinci nám umřela maminka která má jenom mně a mého bratra, v pozůstalosti je její byt v osobním vlastnictví. Teď vznesl bratr námitku. Já jsem před 20 lety darovací smlouvou od rodičů dostala byt. Ten jsem před odjezdem do ČR prodala za 100 tis. a nyní si brácha nárokuje 50 tis Kč! Já tu darovací smlouvu nemám a do úpravy bytu tenkrát investoval peníze můj nynější manžel (tenkrát přítel). Mně se to vůbec nelíbí a nevím jak se k tomu postavit. Rodiče mi celou dobu tvrdili, že byl brácha adekvátne finančně vyrovnán a že je všechno v pořádku. Žádnou závěť jsme nenašli. Jsem z toho docela špatná. Děkuji. Olina


ODPOVĚĎ:
Každý z dědiců může ze zákona žádat o započtení toho, co zůstavitel daroval jinému dědici nad rámec obvyklého darování. Požadavek Vašeho bratra je tedy zákonný. O těch 50 tisíc by se tedy měl snížit Váš podíl a jeho zvýšit.

Pokud však máte dojem, že byl bratr také odměněn, pokuste si vzpomenout jak. Mohlo by Vám to pomoci a následně by k jeho započtení dojít nemuselo.

Měly by být následně u soudu prokázáno Vámi i Vaším bratrem skutečnosti, které tvrdíte - tzn. že byl dům darován a za jakou cenu a že byl bratr také finančně od rodičů vyrovnán.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.