Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Měl bych dotaz ohledně soudem dané lhůty k mému vyjádření do 10 dnů. Byla na mě podána žaloba sourozenci na vypořádání majetku. Bohužel můj právník je nyní pár dní mimo stát, ve kterém žiju a tak nemám právní zastoupení v této žalobě. Mám možnost soud požádat o prodloužení této lhůty, abych se mohl právně bránit? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Záleží, o jaký druh lhůty se jedná. Rozlišujeme lhůty zákonné (stanovené přímo zákonem, nelze je prodloužit, lze je za splnění zákonem stanovených podmínek prominout) a lhůty soudcovské (stanovuje je předseda senátu, lze je prodloužit, nelze je prominout).
Pokud vám byla dána lhůta k vyjádření, zřejmě se tak jedná o lhůtu v rámci přípravy jednání podle §114a odst. 2 občanského soudního řádu, která by mohla být prodloužena. Nejvhodnější by bylo, kdybyste soud telefonicky kontaktoval a sdělil jim, že žádáte o prodloužení lhůty (je-li to možné) a z jakého důvodu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.