Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Neplatící nájemník zmizel a zanechal nesplacený dluh. Když ani 2 měsíce po ukončení nájemní smlouvy se nevystěhoval a na výzvy nereagoval, sbalila jsem jeho věci a uskladnila je ve svých prostorách. Později se objevili jeho rodiče, dluh nesplatili, odvezli jeho věci, ponechala jsem si jen některé neobjemné dražší předměty v zástavě. Jejich cena je nižší než dluh. K podepsání převzetí věcí neplatiče jeho rodiči nedošlo - ujeli bez podepsání. Svědky převzetí věcí jsou však moji rodiče.

Nyní - po několika měsících - došlo k novému kontaktu s rodiči neplatiče. Řekli, že seženou svědky, kteří potvrdí, že jsem dlužné peníze již dostala. Navíc tito fiktivní svědci prý ještě potvrdí, že jsem zadržela i další věci, než ty, které jsem skutečně zadržela. Na soud se mnou že se prý již těší. Neplatič má trvalé bydliště má na adrese svých rodičů a myslím, že tam i skutečně bydlí, pouze se zapírá. Dále jsem objevila zápis v obchodním rejstříku z letošního roku - je novým jednatelem jisté firmy.
Co mi poradíte, jak získat dlužné peníze a sama se nevystavit nepříjemnostem? Mohu nechat dlužníka zapsat do některého z registrů dlužníků, aniž bych se vystavila nějakým potížím? Případně uvést jeho spojení s jeho firmou?
Mám mu poslat dopis se zeleným pruhem (při nepřevzetí se považuje za doručený) s poslední výzvou před návrhem na vydání platebního rozkazu?  Milena

ODPOVĚĎ:
Zbývá Vám pouze podat návrh na vydání platebního rozkazu na místě příslušný soud, protože dlužník dobrovolně svou povinnost plnit nebude. Každé soudní řízení je svým způsobem riskantní a fiktivní svědci nejsou bohužel výjimkou. Nedoporučovala bych odprodat pohledávku některé z vymahačských firem, ani dlužníka nechávat zapsat do registru dlužníků – Váš nárok v současnosti vyplývá pouze z Vašeho tvrzení, nepodloženého soudním či jiným rozhodnutím; takže by takové jednání mohlo být použito proti Vám. Doporučuji poslat dlužníkovi předžalobní výzvu a pak následně podat návrh na vydání platebního rozkazu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.