Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ocitl jsem se v nepříjemné životní situaci. Jsem student a potřeboval bych radu. Můj otec se před dvěma lety rozvedl a od té doby jsem s ním bydlel v bytě. Byt byl donedávna majetkem otce i bývalé manželky. Celou tu dobu i dnes jsem stále studentem VŠ v řádné denní formě. Poplatky platil otec řádně, nebyl žádný problém. Otcova bývalá manželka se zase starala o dům, tak jak bylo řečeno předběžnou dohodou. Nedávno jsem obdžel dopis z advokátní kanceláře (advokátka bývalé manželky otce) že jsem povinen vydat bezdůvodné obohacení ve výši 72000,- Kč, protože jsem neplatil nájem. Nerozumím tomu a podle mě i otce jsem se ničeho protizákonného nedopustil. Nejedná se o pokus dostat z nás opět nějaké peníze? Nebylo by to totiž poprvé. Poprvé však je věc adresována přímo mě. Děkuji, Franta.


ODPOVĚĎ:
Pokud nastala situace, že byt byl ve vlastnictví bývalé manželky a otce napůl, a současně jste s otcem užíval větší polovinu, tak náleží bývalé manželce nájem za část bytu, kterou užíváte nad vlastnictví otce. A tedy vydání případného bezdůvodného obohacení, pokud jste nájem neplatil.

Jediná obrana je podívat se do dohody, kterou po rozvodu uzavřel otec s bývalou manželkou, zda v ní není řešena tato věc odlišně. Jinak jí náleží částka, která by odpovídala nájmu za její část bytu v místě a čase obvyklá.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.