Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Našimi sousedy jsou uhelné sklady. Máme hromady uhlí asi 5 metrů od plotu. Vadí nám to, protože máme všude uhelný prach a také prach z písku, štěrku ad. stavebnin, které se tam prodávají. Dekuji, Aleš

ODPOVĚĎ:
Povinnost, která by určovala, jak skladovat tyto komodity, právním předpisem stanovena není.
Nicméně Váš případ je téměř učebnicová ukázka porušování sousedkých práv podle § 127 občanského zákoníku. V něm je jednoznačně uvedeno, že vlastník věci nesmí nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním, vibracemi apod.
Doporučuji kontaktovat nejbližší hygienickou stanici s tím, aby u Vás provedli opakované (za různých povětrnostních podmínek) měření, jímž se prokáže, co musíte strpět. Následně se pak s výsledky obrátit na uhelné sklady a žádat nápravu stavu - zavedení šetrnějších technologií či jiné zabránění prašnosti, vytvoření podzemních skladů apod. - nebo nějakou refundaci - dodávku uhlí zdarma apod.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.