Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem samoživitelka 2 dětí ve věku 2 let a 1 roku. S otcem se soudím o výchovu a výživu. Bylo mu určeno výživné ve výši  1500,- Kč. Tudíž jsem zajištěná finančně minimálně. Soudy ale budou pokračovat ve věci popření otcovství na jedno z dětí. Rodičovský příspěvek pobírám pouze na 1 dítě ve výši 3.200,- Kč.

Právník, který mě zastupuje u soudu stojí spoustu peněz. Je možné být od platby zproštěna a za jakých podmínek? Děkuji, Leontýna

ODPOVĚĎ:
V případech, kdy je soudní spor nad Vaše finanční možnosti a Vy jste si zvolila právního zástupce, můžete žádat o tzv. pro bono službu, tzn. že odměna advokáta bude snížena příp. nebude žádná. Toto se ovšem činí hned na začátku, kdy se s advokátem domlouváte na podmínkách Vaší spolupráce. Doporučuji Vám Vašeho právníka nebo advokáta kontaktovat, sdělit mu, že jeho služby jsou nad Vaše finanční možnosti a zkusit s ním najít nějaké řešení. Advokát Vám může nabídnout pro Vás přijatelnější cenu a nebo se domluvíte na ukončení spolupráce. V druhém případě je pak možné požádat soud o přidělení bezplatného zástupce. Do žádosti uvedete jen, že věc je natolik složitá, že se bez právní pomoci neobejdete, že nemáte dostatek finančních prostředků a že žádáte o právní pomoc z řad advokátů. Bližší informace Vám podají na soudě. Na takovouto žádost však není právní nárok, soud Vám tak může a nemusí vyhovět.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.